Suç teşkil eden bir haksızlığın varlığından söz edilebilmesi ve dolayısıyla bir kişi hakkında işlemiş olduğu bu haksızlıktan dolayı ceza yaptırımı uygulanabilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığını inceleyen kamu hukukunun bir alt dalıdır.
Ceza hukukunda suçun unsurları, ceza sorumluluğunun diğer şartlarına ve yaptırımlarına ilişkin kurallar ceza hukukunun genel konularını oluşturur. Toplumsal yaşam içerisinde, insanın ve toplumun varlığını sürdürebilmesi için ancak belli kurallara uyumla sağlanabilir. Toplumsal yaşam insana bir takım yükümlülükler getirir ve bu yükümlülükler emir ya da yasak şeklinde toplumsal düzeni sağlamaya yönelik kurallardan oluşur. Türk Ceza Kanunun 1. Maddesi “Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için, ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.” Şeklindedir. Görüldüğü üzere ceza kanununun temel amacının kamu düzenini, güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını, çevreyi, toplum barışını korumak olarak tanımlanmıştır.
Zorunlu Müdafilik
Ceza soruşturma ve kovuşturmalarında vekil tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı hallerde şüpheli, sanık, mağdur ya da suçtan zarar görene barodan avukat görevlendirilmesi istenebilir. Ceza Muhakemeleri Kanunu madde 150’de bu durum düzenlenmiştir.
CMK Madde 150;