Sigorta sözleşmesi, sigorta ettirenin ödeyeceği prim karşılığında, sigortacının, sözleşme süresi boyunca sigortalının gerçekleşecek riziko neticesinde uğrayacağı zararı gidermek üzere çeşitli teminatlar sunmayı üstlendiği sözleşmedir. Sigorta sözleşmesi karşılıklı taahhütleri havi bir sözleşme olduğundan, sigorta ettirenin prim ödeme borcu, sigortacının üstlenmiş bulunduğu sigorta himayesi sağlama borcunun karşılığıdır. Prim ödeme borcu ifa edilmediği takdirde sigortacı tarafından ifası talep ve dava edilebilir nitelikte olduğundan tamamen borç niteliğindedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun1 TTK.m.1401 hükmü, sigorta sözleşmesini tanımlarken sigortacının sigorta himayesi sunma edimini “bir prim karşılığında” üstlenmiş olacağını öngörmektedir. Sigorta ettirenin prim ödeme borcu 6102 sayılı TTK’nın 1430 ila 1434 hükümleri arasında primin ödenme zamanı, ödenme yeri, indirilmesi ve ödenmemesinin sonuçlarını kapsar şekilde düzenlenmektedir.
Hukuk Büromuzda mal, can ve sorumluluk sigortaları kapsamında zarara uğrayanların zararlarının sigorta şirketleri ve diğer taraflar nezdinde karşılanması için ayrı bir departman ve hasar uzmanlarıyla çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalarımız, zararın hesaplanması, sigorta şirketlerinden rızai ödeme yöntemiyle alınması ve sonrasında Sigorta Tahkim Komisyonu ve mahkemeler aracılığıyla karara bağlanması ve tahsilini kapsamaktadır.
5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta şirketleri, sigorta ettiren veya menfaat sağlayan kişiler arasındaki sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları, bağımsız hakemler aracılığıyla hızlı bir şekilde çözüme ulaşmasını amaçlamaktadır. Komisyona yapılacak başvurular, ilke olarak dosya üzerinden değerlendirilir, nadiren duruşma da düzenlenmektedir. Komisyona başvuru sırasında belgelerin eksiksiz olarak ulaştırılması çok önemlidir. Sigorta Tahkim Sistemi üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşanıldığında öncelikle Sigorta Şirketine başvuru yapmak zorunludur. Sigorta Şirketine yapılan başvurudan itibaren 15 iş günü içerisinde (Trafik Sigortalarında 15 gün) yazılı bir cevap almazsanız ya da aldığınız cevap zararınızı tazmin etmiyorsa Komisyona başvuru yapılabilir. Tahkim Komisyonuna başvuru zorunlu değildir, dilerseniz sigorta şirketinin cevap süresi geçince mahkeme yoluna da başvurabilirsiniz. Zorunlu sigortalar haricinde komisyona başvuru yapabilmek için başvuru yapılan uyuşmazlık konusu rizikonun gerçekleştiği tarihte sigorta şirketinin komisyona üyeliğinin olması gerekir. Eğer zorunlu bir sigorta kapsamında yapılmış bir başvuru var ise sigorta şirketinin üyeliğine bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra meydana gelmiş bütün uyuşmazlıklar için başvuru yapılabilir. Başvuru sırasında başvuru formu eksiksiz doldurulmalı ve kimlik belgesi, sigorta poliçesi ve uyuşmazlığa dair diğer belgeler başvuru formu ekinde gönderilmelidir.